הטכנולוגיות והרעיונות שעומדים לשנות את העולם
"העתיד כבר כאן, הוא רק לא מחולק באופן שווה" - וויליאם גיבסון
הציטוט מאת הסופר העתידני ויליאם גיבסון, בה הוא מתייחס לכך שהדברים שיהוו את הנורמלי או היומיומי בחייהם של אלה שיחיו בעתיד כבר קיימים עבור חלק מהאנשים כיום. רוב מה שיהווה שינוי, לפחות בטווח הקצר והבינוני, הוא פשוט התפשטותם של הדברים החדשניים, היקרים או הנישתיים לעוד ועוד אנשים וקבוצות אוכלוסייה.
דברים כמו מקרר, מזגן, מעלית, טלוויזיה או טלפון סלולרי, היו פעם יקרים מאוד ובשימוש מתי מעט, ונראו בלתי מושגים להמונים, אך עקומות ההתייעלות ככול שכמות הייצור גדלה, עשו את שלהם, עד שהמחירים ירדו וכמויות הייצור עלו, וכיום הדברים האלו זמינים לכולם.
כך הדבר גם לגבי דברים כמו חברות בחדר כושר, תזונה נכונה, טיפולים רפואיים וצריכת תרבות.
התהליכים המהירים של פיתוח טכנולוגי, בשילוב הזמן שלוקח עד שעלויות יורדות ועד שטכנולוגיה הופכת לזמינה לרוב החברות והקהל הרחב, גם תורם להגדלת הפערים בין אנשים, אוכלוסיות, תעשיות וחברות, כיוון שלא כולם מצליחים ליישם את היתרונות ולמנף את היכולות באותו הזמן.
לכן רצוי להיות מודעים וערניים, ולאמץ טכנולוגיות באופן יצרני בהקדם ובהזדמנות הראשונה בא ניתן לראות שזה משתלם.
קשה לזהות בבירור אילו טכנולוגיות ורעיונות מתקדמים, נדירים או יקרים בהווה יהפכו נפוצים יותר בעתיד. לאורך המאה ה-20, שינויים חברתיים במערב כללו לעתים קרובות את סממני העושר החומרי לנגישות יותר לחלקים רחבים יותר של החברה, כגון רכב, דיור באיכות טובה יותר, שירותי בריאות באיכות גבוהה וטכנולוגיה צרכנית.
ננסה למנות את הטכנולוגיות החדשניות ומתעוררות שישפיעו עלינו בעשורים הקרובים.
בינה מלאכותית
בינה מלאכותית (AI) היא שימוש במחשבים ותוכנה כדי לעשות דברים שדורשים באופן מסורתי אינטליגנציה אנושית. משמעות הדבר היא יצירת אלגוריתמים כדי לסווג, לנתח ולהפיק תחזיות מנתונים. זה כרוך גם ביוזמת פעולה על פי הנתונים, למידה מנתונים חדשים ושיפור הביצועים לאורך זמן בתהליך של למידה ושיפור על פי המשוב שמתקבל על התוצאות והפעולות.
ממש כמו ילד אנושי צעיר שגדל למבוגר אנושי חכם יותר ונמוסה יותר. וכמו בני אדם, בינה מלאכותית אינה מושלמת.
הגביע הקדוש של חקר הבינה המלאכותית הוא ליצור בינה מלאכותית כללית, מכונה שמודעת לעצמה ובעלת אינטליגנציה שוות ערך לזו של אדם. זהו יעד שכיום אפילו קשה להגדרה ונראה ממש רחוק, בעיקר בגלל מורכבות הבינה האנושים והשימושים הכל כל כך מגוונים שלה.
עד אז יש לנו ינה מלאכותית מצומצמת יותר וזמינה יותר. אלו מערכות שמבצעות משימות מאוד ספציפיות. בינה מלאכותית צרה כבר מפעילה מערכות כמו מסנני דואר זבל, מפות גוגל ועוזרים וירטואליים כמו סירי, אלקסה וגוגל.
צ'טבוטים, הפעלת לוגיסטיקה, מכוניות אוטונומיות, סייעות סיעודיות וירטואליות, איבחונים רפואיים אוטומטיים, ספרי לימוד ומדריכים מותאמים אישית, ואפילו יצירתיות אומנותית מלאכותית, אלו הם רק חלק מהיישומים בהם בינה מלאכותית צרה יכולה לשפר את חיינו בשנים הקרובות.
חינוך מותאם אישית
מערכת החינוך המסורתית הומצאה לפני כמעט 200 שנה כדי לענות על צרכי המהפכה התעשייתית, ורבים מאיתנו מרגישים שהיא לא מתפקדת היום לצרכי דור העתיד.
כישורים נדרשים במאה ה-21 שישרתו את הצרכים של אנשים בעתיד לא בהכרח מקבלים התייחסות, והתחושה היא ששיתות הלימוד ישנות ולא מקדמות את כל התלמידים על פי הפוטנציאל האמיתי שלהם. לדור הצעיר יש רצון ליצור פתרונות לבעיות הגדולות בעולם וליצור עולם טוב יותר. אבל המערכת החינוכית לא בנויה לתת לכל תלמיד עולם תוכן שונה וייחודי ובקצב ושיטות למידה שמתאימים במיוחד לאותו תלמיד או תלמידה ספציפיים.
בינה מלאכותית תשמש כדי לאבחן את תחומי העניין של כל ילד כדי להציע תוכנית למידה ייחודית להם במסע הלמידה. בינה מלאכותית גם תייצר תובנות עשירות יותר בתובנות ונתונים להוריהם ולמוריהם ותהפוך אותם למנטורים ולא לסמלי-מחלקה שעוסקים במשמעת ומתן הוראות.
האינטרנט יהיה כלי שמחבר בין ילדים למיטב המומחים, משפר את איכות החינוך ומצמצם את אי השוויון. כל ילד יוכל ליצור רעיון, אב-טיפוס, לבדוק תוצאות או לחזור על חומר על פי הצורך.
רשתות 5G והאינטרנט של הדברים
רשתות 5G עשויות להיות מהירות פי 100 מ-4G הנפוץ כיום, מה שיאפשר להרבה יותר מכשירים להתחבר, להפחית את זמן ההשהיה כמעט לאפס ולספק זרמי נתונים אמינים יותר.
טכנולוגיה אלחוטית זו תהיה עמוד השדרה לאינטרנט של הדברים IoT, כך שיגדיל את כוחו של האינטרנט מעבר לשימוש במחשבים ולעבר מגוון רחב של מכשירים, תהליכים וסביבות עבודה. ה-IoT הוא טכנולוגיית המפתח לסביבות חיים עתידניות כגון ערים חכמות, חקלאות מונעת רובוטים ומערכות כבישים מהירים המלאים ברכבים אוטונומיים.
עבור עסקים, משרדים מרוחקים ועבודה מהבית יהפכו לפתרונות אמינים יותר, ושיתוף נתונים בזמן אמת והשתתפות מרחוק באירועים יהיו חלק מהיומיום. זה יסיע להסיר שלבי ביניים שמחבלים כיום בפריון.
פרק שיעניין אותך: תהליך הפיתוח העסקי והערכת רעיונות
ביומטריה
ביומטריה מאפשרת למערכת לזהות משתמשים במערכת לפי סמנים ביולוגיים כמו תווי הפנים, תבנית הקול או טביעת האצבע שלהם. לאנשים רבים כבר יש אחד או כמה מהדברים האלה במחשבים הניידים והסמארטפונים שלהם, אבל ככל שהטכנולוגיה משתפרת והופכת לנפוצה יותר בכל מקום, היא עשויה לסיים את פרדיגמת השימוש בסיסמאות.
מכיוון שלרוב האנשים יש סיסמאות לא יעילות, משתמשים באותה סיסמה עבור כל החשבונות, ולעולם לא משנים אותן, האקרים בדרך כלל צריכים רק לחיצה אחת מוצלחת כדי ליהנות מהנתונים האישיים והמקצועיים של מישהו. גם מי שעושה סיסמאות באופן נכון יכול למצוא עצמו בסיוט עקב פריצה או גניבת זהות.
מסיבות אלה, ביומטריה מבטיחה אבטחה טובה יותר של נתונים רגישים. טביעת אצבע היא הרבה יותר קשה לפרוץ עם כוח מחשוב זמין מאשר סיסמה, והקושי הזה גדל בסדרי גודל כאשר משתמשים במספר סמנים ביומטריים ואחרים ביחד.
כבר היום אני נכנס למחשב הנייד בכך שהוא מזהה את פניי, ולאפליקציות רגישות עם טביעת אצבע. בקרוב תעודות וסיסמאות לא יהיו נחוצות. נשלם על זה באובדן יכולת לאנונימיות, ולכלכל את חיינו בהתאם.
יש גם שימושים לרעה. בסין מצלמות בכל הערים מחוברים לתשתית שעושה זיהוי פנים אוטומטי. כך הם תופסים במהרה פושעים, אך במשטר טוטליטרי זה יכול לפעול כדי לדכא אוכלוסייה.
אוכל מזין ובריא יותר להמונים
למרות שאוכל מזין וטעים צריך להיות זמין לעשירים ולעניים כאחד, בפועל יש פער גדול בתזוה בין קבוצות באוכלוסיה. אבל אין שום דבר טבוע בקפיטליזם או במניע הרווח של חברות שמכתיב שייוצר כזה פער.
החדשות הטובות הן שהודות לשיטות עיבוד חדשות ולחלופות בריאות שמפותחות לסוכר או מלח, אוכל איכותי יהפוך לנגיש וזמין יותר לכל הצרכנים. אנשים יאכלו אוכל מזין יותר גם אם במקרים מסוימים הם לא יבחינו בכך, כי העלות והטעם יהיו דומים למזונות פחות בריאים ומוכרים.
אפשר לצפות שמרכיבי מזון מפוקפקים, כמו סירופ תירס עתיר פרוקטוז, יוחלפו בחומרים בריאים. סביר שזה יביא להקלה במגפת ההשמנה שקיימת בעולם המערבי המפותח ומגיע למדינות מתפתחות, ככל שרמת החיים שם עולה.
עצמות מודפסות בתלת מימד
הדפסת תלת מימד היא תעשייה שמבטיחה הרבה, החל מבניית בתים זולה, ייצור מוצרים מוצאם לפי הזמנה ועוד. אחד השימושים המעניינים ביותר בטכנולוגיה הוא בניית עצמות מודפסות בתלת מימד. שימוש שכבר קיים במקרים מיוחדים.
הדפסת תלת מימד רפואית, כמו יצירת תחליפי עצמות ספציפיים למטופל מחומר טריקלציום פוספט, שהוא חומר בעל תכונות דומות לעצמות האדם.
השימוש בעצמות המודפסות בתלת-ממד הוא קל באופן מפתיע. בית חולים יכול לבצע סריקת MRI שנשלחת ליצרן שיוצר מודל תלת מימדי של השתל הספציפי למטופל ומדפיס. המנתח מקבל את שתל העצם לאחר הדפסתו ומשתמש בו בניתוח שיחזור.
בעצמות המודפסות בתלת מימד עם שימוש בחומר טריקלציום פוספט, הגוף יעצב מחדש את השתלים לעצם עם כלי דם. זה אומר שהם יאפשרו את השיקום המלא של התפקוד שהייתה לעצם שהשתל מחליף. השתלים הם בעלי מבנה נקבובי וכוללים נקבוביות ותעלות גדולות שמאפשרים לתאי הגוף להיצמד לעצם המלאכותית ולשקם את המטופל.
מציאות מדומה ורבודה
עם הורדת עלויות החומרה, כוח העיבוד של מחשבים עולה, ייתכן שיום המציאות המדומה מגיע.
הקונספט משלב את טכנולוגיות המציאות המעורבת של הסביבה משולבת עם אלמנטים ווירטואליים, כדי ליצור חללים משותפים וירטואליים שצוותים עסקיים יכולים להשתמש בהם כדי לקיים פגישות או לעבוד על פרויקטים, למרות שהאנשים נמצאים במקומות שונים ולא לכולם יש גישה לאותו ציוד ומערכות.
הטכנולוגיה הזו יכולה לחולל מהפכה בחוויית הלקוח בקמעונאות. לקוחות יכולים, למשל, לנסות בגדים על אווטאר וירטואלי שהינו בעל המראה והמידות המדוייקות שלהם, או לשבת במושבי רכב לפני ביצוע רכישה מרחוק.
להורדה חינם חוברת עבודה: להפוך את העסק למערכת שיטתית
בלוקצ'יין
הבלוקצ'יין היא הטכנולוגיה שהיא ספר החשבונות המקוון של הטכנולוגיה מאחרוי ביטקויין ומטבעות ווירטואליים אחרים.
שלא כמו רשומות מסורתיות וריכוזיות הנהוגות בממשלות, עסקים ובנקים, בלוקצ'יין מבוזר. הרשומה של כל הפעולות שהתרחשו בהיסטוריה של המערכת אינה מאוחסנת במיקום אחד אלא קיימת במחשבים פרטיים רבים הפרוסים על פני המערכת והגלובוס. עיצוב זה מקשה על איבוד רשומות או ביצוע מניפולציות בהם.
מערכות בלוקצ'יין עמידות בפני התקפות מבחוץ. במילים אחרות, ממשלה או תאגיד מסויים לא יכול לקחת את הנכס שלך ללא אישור שלך, ואף צד שלישי לא יכול בטעות למחוק את הנתונים שלך.
בלוקצ'יין יכול לשמש בתי חולים כדי לאחסן ולשתף רשומות בריאות, או יכול לעמוד בבסיס פלטפורמת הצבעה מקוונת מהבית שמאובטחת.
הטכנולוגיה גם מאפשרת יצירת NFT, שהם קודי זיהוי ייחודיים, שניתן להצמיד לפריטים דיגיטליים כמו שיר או תמונה ולקבוע את הייחודיות שלהם והבעלות, כך שבעתיד אומן יוכל לקבל תמלוגים על מכירות של היצירות שלו גם במעברי ידיים עתידיים ולהנות מהעלייה בערך של להיט על פני זמן.
שרשרת אספקה אוטומטית
כמה עשורים של שינויי אקלים מואצים, מגיפה עולמית, סכסוך ושרשרות אספקה משובשות השפיעו על ייצור והפצת המזון, והובילו את משבר המזון העולמי לרמות קטסטרופליות במדינות מתפתחות מסויימות.
בעתיד יצרני מזון, משקאות ומוצרי צריכה גדולים ישתמשו בטכנולוגיית שרשרת אספקה מונעת בינה מלאכותית כדי לחזות שיבוש עתידי ולפעול לפני שמזג האוויר, בעיות כוח אדם ותקריות אחרות יוכלו לפגוע באספקת המזון העולמית. יהיה צורך בהפעלת תוכניות מגירה רב לאומיות בתדירות נמוכה יותר מכיוון שלחברות עצמן יהיו תובנות מתקדמות על םי כמות גדולה של מידע סטטיסטי ומחקרי החושפות כיצד אירועי מזג אוויר עתידיים ישפיעו על הספקים שלהן, ויאפשרו להם מספיק זמן למצוא חלופות.
הם ינבאו עליות בזמינות של סחורות, ישנו את דפוסי הרכישה שלהם ויתאימו את המוצרים שלהם כך שהמדפים יישארו מלאים. קלקול מזון ובזבוז במהלך הובלה לא יהווה בעיה כמו היום, מכיוון שיצרנים ומנהלי משלוחים יכולו לזהות מזג אוויר חריג ועצירות אחרות זמן רב מראש.
טכנולוגיית שרשרת אספקה חזויה בעזרת בינה מלאכותית תאפשר לחברות לעבור מתגובה לפעולה יזומה, תוך שמירה על מלאי המדפים בחנויות וזרימת מזון ברחבי העולם.
אווטאר דיגיטלי
במסע בין כוכבים, סדרת המדע הבדיוני המיתולוגית, שבה הוצגו רבים מהרעיונות הראשוניים שלנו לגבי טכנולוגיה עתידית, בני אדם יכולים להיכנס לתא הרפואה ולסרוק את כל גופם דיגיטלית לאיתור סימני מחלה ופציעה. אם יהיה ניתן לעשות זאת בחיים האמיתיים, זה ישפר את ביצועי מערכת הבריאות ויקל את העומס על הרופאים.
זה יתחיל בסורק שימדוד מאות סמנים ביולוגיים תוך כשעה, מרמות ההורמונים, דרך הצטברות שומן בכבד שלנו ועד לסימנים של דלקת או גילוי מוקדם של סוגי סרטן. תוכנה תשתמש בנתונים אלה כדי לייצר אווטאר דיגיטלי תלת מימדי של גוף המטופל, שניתן לעקוב אחריו לאורך זמן ולעדכן אותו בכל סריקה חדשה ולגלות שינויים.
מקווים שזה יוביל לעידן חדש של רפואה מונעת, מותאמת אישית, שבו הכמויות העצומות של נתונים שנאספו לא רק עוזרות לרופאים לתעדף אילו מטופלים צריכים להיבדק בדחיפות, אלא גם לפתח דרכים מתוחכמות יותר לאבחון מחלה.
פרק שיעניין אותך: התהליכים שכל עסק חייב שיהיו שיטתיים
רובוטיקה
הרובוט התעשייתי הראשון הופיע בשנת 1962. מאז ההתקדמות הטכנולוגית הרחיבה בהתמדה את היכולות של רובוטיקה, ובשנים הקרובות רובוטים צפויים לעבור ממפעלים לרחוב כדי לבצע משימות כמו ניקיון ומשלוח.
מנהלים יצטרכו להפגין מנהיגות כדי להרגיע את הצוותים שלהם ולהראות להם שהרובוטים לא כאן כדי להחליף אותם. למעשה, ככל שיותר אנשים יעברו לעבודות בעלות מיומנות רכות וממוקדות בבני אדם אחרים, סביר להניח שהם ימצאו את המעבר מועיל.
הכנסת רובוטים למקום עבודה יכולה להיות משימה מורכבת ודינמית מבחינה טכנולוגית ואנושית. התועלת תהיה שאנשים יעשו פחות עבודות חזרתיות, שדורשות מיומנות נמוכה, משעממות או מסוכנות.
עיבוד שפה טבעית
עיבוד שפה טבעית הוא תת תחום של בינה מלאכותית שמטרתו לפתח מערכות שיכולות לנתח ולתקשר באמצעות שפה אנושית. נשמע לך קל? אם כן, זה רק בגלל שאתם קוראים את המילים האלה באמצעות מוח שבמהלך האבולוציה קיבל יכולת להשתמש בשפה.
אלגוריתמים שנתכתבים בתוכנה מתקשים לנתח את המבול האקלקטי של סמלים, מחוות, צלילים ורמזים תרבותיים שבהם אנו משתמשים כדי להביע משמעות ורעיונות. אנשים משתמשים בביטויים שונים ומשונים, רבים מהם אסוציאטיבים ותלויי תרבות. אנשים משתמשים בסלנג ועושים שיבושי לשון שונים, ועדיין מובנים על ידי מאזין אנושי, וגם זה לפעמים עם קשיים.
לכן זה מאוד מאתגר ליישם למידה עמוקה של שפה אנושית שמדוברת בחופשיות. מילים הן סמלים שרירותיים, וככאלה הן שונות מהותית מדימויים. שתי מילים יכולות להיות דומות במשמעותן בעודן מכילות אותיות שונות לחלוטין, ואותה מילה יכולה להיות דברים שונים בהקשרים שונים.
כאשר אלגוריתמים סוף סוף יפצחו את השפה הטבעית, הזדמוניות השימוש העסקיים יהיו משמעותיות ורבות. חשבו על צ'אטבוטים, עורכים וירטואליים, סקרים אוטומטיים לניתוח שוק, תרגום מיידי של שיחות עם אנשים במדינה אחרת בזמן אמת, קוראי קורות חיים לגיוס ונציגי שירות לקוחות טלפון אוטונומיים שלא מעוררים זעם של כל מתקשר.
מחשוב קוונטי
מחשוב קוונטי הוא ניצול תכונות קולקטיביות של מצבים קוונטיים, שהם שינויים בתנועה של אטומים בודדים לביצוע חישוב. פוטנציאלית זה פותר בעיות בצורה מהירה יותר ומדויקת יותר, במקרים מסוימים, כאלה שמאתגרים אפילו מחשבי-על מודרניים.
אמנם אנחנו לא צריכים לצפות למחשב קוונטי בזמן הקרוב, כי הפיתוח מתקדם לאט, אבל אנחנו יכולים לצפות שמחשבים קוונטיים יהפכו לעמוד השדרה של הטכנולוגיות המתפתחות שאנחנו מצפים שיפרצו בעשרות שנים הקרובות. המככשבים הקונטיים השימושיים הראשונים קיימים כבר היום.
אימוץ הטכנולוגיה עשוי להפוך בסיסי נתונים גדולים יותר לברי ניהול. זה יכול לקצץ בעתיד זמן פיתוח יקר באמצעות סימולציות מהירות ולפתור בעיות אופטימיזציה רבות-משתנים בקלות שאינה מתאפשרת כיום. הטכנולוגיה עשויה להפוך את הבעיות הבלתי פתירות כיום לניתנות לניהול, כגון אלו העומדות בפני עיבוד שפה טבעית.
חוות חקלאיות צפות
האו"ם צופה שיהיו כעשרה מיליארד אנשים בעולם עד שנת 2050, כאשר 80 אחוז מהאנשים בעולם בערים. כמות הקרקע הזמינה לחקלאות והמיקום שלה יהווה אתגר ייצור ואספקה קשה ביותר.
לכן חוות חקלאיות העוגנות בים או על אגמים פנים יבשתיים קרובים לערים יפחיתו את המורכבות הלוגיסטית של שרשרת האספקה של מזון.
החזון הוא מבנים שלוש קומות, צפים על המים, עם פאנלים סולאריים מלמעלה כדי לספק אנרגיה. השכבה האמצעית מגדלת מגוון ירקות בחממות עם גידולים הידרופוניים ובחומרי הזנה בנוזל. בשלב נוסף, חומרי הזנה וחומר צמחי יצנחו לשכבה התחתונה כדי להאכיל דגים, אשר מגודלים בבריכות סגורות.
לא לפספס! קבלו פרקים חדשים ומידע עדכני
לאימייל: לחצו כאן
לאוסף הפתגמים על מנהיגות וניהול לחצו כאן
לתוכן העניינים לחצו כאן
לרשימת הפרקים לחצו כאן
צפו בסרטונים ב YouTube לחצו כאן
התחברו איתי ב Linkedin לחצו כאן
עקבו אחריי ב Instagram לחצו כאן
עקבו אחריי ב Twitter לחצו כאן
לשליחת הודעת Whatsapp עכשיו לחצו כאן
לשליחת הודעה בטלגרם עכשיו לחצו כאן
למידע על ייעוץ, מנטורניג ואימון ליזמים, בעלי עסקים ומנהלים
- לחצו: סטרטגו 360
צרו קשר לתיאום שיחת התייעצות ללא עלות: