אסור לך להקשיב לגורואים עסקיים
"אל תהרסו גדר, לפני שהבנתם היטב מדוע הקימו אותה" - רוברט פרוסט
גם בעסקים יש גורואים.
אנשים שהצליחו באופן יוצא דופן, או לפחות הצליחו לתפוס תשומת לב.
יש להם מנטרה, שיטה או עקרונות, שבתקשורת, נאומים וסדנאות הם חוזרים עליהם שוב ושוב. כל סיפור ומפגש שזור בסיפורי הצלחה מרתקים, דוגמאות של אחרים שביצעו את השיטה והצליחו או הסבר בדיעבד של מה שהביא להצלחה, או חס וחלילה לכישלון, של מי שלא נהג כך.
מאוד מפתה להקשיב לגורואים. זה מהנה, ומרגיש כאילו אנחנו על סיפו של גילוי סוד, או מרשם להצלחה. שאם רק נהייה קשובים מספיק, מתמידים מספיק, ונבצע את המתכון באופן מדוייק, זה יקרה גם לנו. אבל המציאות היא שונה. אם היה מתכון או שיטה שעובדת תמיד, אז כולם היו עושים את זה, ואז זו הייתה הנורמה הממוצעת, ולא של הצלחה.
ובפועל, אפשר לומר בוודאות, שאף אחד לא יודע מה יהיה וויראלי או יצליח על בטוח. והפתרון הוא לגלות את היחודיות והקול והסטייל והשיטתיות של עצמך, ורק הם יכולים להביא לך תוצאות מדהימות במיוחד עבורך.
אי אפשר ללמד אותך "שיטה" שתביא לך הצלחה עסקית.
חשוב לזכור שהחיים שלנו לא מתנהגים באופן לינארי ושיטתי שמאפשר לחזות מראש תוצאות של מהלכים קבועים. יש המון המון גורמים משתנים והפתעות, וגורמים חיצוניים שמשפיעים עלינו בלי שאפילו נהייה מודעים.
ותמיד מתקיים חוק 80/20. כלומר שמתקיימות תוצאות לא אחידות. ש-20% מהדברים שנעשה יביאו 80% מההשפעה. או שרק 20% מהאנשים שילכו בדרך מסויימת ישיגו 80% מההצלחה של כולם. ככה עובד הטבע של המציאות.
ועכשיו נפרט קצת יותר ונציע איך להתנהל באופן יותר נכון. בלי לבזבז זמן וכסף על דברים שלא באמת ישרתו אתכם.
אין סיבה להניח שמי שהצליח יכול ללמד אחרים
לא בהכרח כל גורואים עסקיים הם רעים או שרלטנים.
חלקם חכמים ומנוסים מאוד ויודעים מתוך לימוד והתנסות הרבה על מה שהם מדברים. אבל צריך לקחת בחשבון שרבים פשוט חוזרים על מה שאחרים אמרו בלי להבין בעצמם את המושגים ואת האופן הנכון ליישם אותם בחיים האמיתיים.
הרבה בעלי עסקים שוכרים מאמנים שמעולם לא היו בסיטואציה שהם נמצאים בה. תלוי בשיטות העבודה והמתודולוגיות, אבל יש סיכוי להתאכזב כשיתגלה שהגישה של המאמנים לא פותרת את הבעיות המרכזיות שלשמם נשכרו. זה במיוחד נכון לגבי גורואים שמתמקדים באורח חיים, טיפים קסומים של התנהלות וטקסים, עשויים להיות לעיתים לא הרעיון הטוב ביותר ולא ייווצר הפתרון.
פרק שיעניין אותך: הטיית השורדים, והקושי ללמוד ממצליחנים
להבדיל בין גורו לבין ייעוץ מקצועי
ישנם חברות ייעוץ, חלקן ענקיות בינלאומיות, וחלקן בוטיקים קטנטנים שנותנים ייעוץ מקצועי. הייעוץ הזה לרוב ספציפי ומתמקד בתחומים כמו כספים, שיווק, מערכות עסקיות, אימון צוותי מכירות, בניית אסטרטגיה עסקית, שיפור ופיתוח מנהלים וכד'.
ייעוץ מקצועי גם לא תמיד מצליח, אבל הסיכוי טוב יותר. זאת כיוון שמתייחסים לתנאים הספציפיים של העסק עצמו, וזה כולל לרוב מאמץ גדול באיסוף וניתוח נתונים.
קיימים ייעוץ והדרכה מצוינים מבעלי מקצוע. כאלו שילמדו ויאמנו אותנו במיומנות מסויימת. שימוש במערכות חדשות, לימוד של טכניקות עדכניות, הכשרה בתהליכי עבודה בהם אנחנו פחות מיומנים. ישנם מומחים להתייעלות ארגונית, לאבחון בעיות פיננסיות, לעבודה מול גופי פרסום ושיווק, ומומחים לפיתוח מיומנויות של ניהול ומנהיגות.
כל אלו משדרגים אותנו ומוסיפים לארגז הכלים שלנו, ולכן שימושיים וכדאיים.
מצליחנים לא יודעים מה באמת הפיל את האחרים
בספרו לחשוב מהר ולאט, דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל, מתעקב שוב ושוב על החשיבות של הסתברויות הבסיס של פעילות מסויימת. למשל, עם 70% מהמסעדות החדשות הנפתחות נסגרות בפשיטת רגל תוך-4 שנים, אז מי שפותח מסעדה חדשה, חייב להבין שזו הסיטואציה וזה המצב שבו יש סיכוי שהוא נמצא בו.
אם יבוא מסעדן סופר מצליח, שעשה הון עצום מהמסעדה שלו, ויתן הרצאה על איך הוא עשה את זה, הדברים שהמסעדן החדש יוכל ללמוד מזה ושישפרו את סיכוייו להצליח מאוד מצומצמים.
הסיבה היא תופעה שנקראת הטיית השורדים. אנחנו מאוד אוהבים את סיפורי הגבורה של השורדים, שהצליחו מאוד כנגד כל הסיכויים.
מה שאנחנו מפספסים כאן זה שהמצליחנים האלה כנראה לא פגשו, או שלא היו רגישים מראש, לבעיות שהפילו את ה-70% שכושלים. כלומר, הם לא יכולים ללמד אותנו את מה שאנחנו באמת צריכים לדעת באופן קריטי.
מאיפה הגורואים מביאים עדויות של הצלחה?
אם נמשיך עם הקביעה של פרופסור כהנמן, שצריך תמיד להיצמד לסטטיסטיקה הבסיסית, אז החשבון ברור.
למשל, עם הקמת עסק עצמאי רווחי מצליחה 25% מהפעמים, וגורו מצליח להביא תוך תקופה מסויימת 100 אנשים שישתתפו בסדנאות שלו, אז גם ללא תרומה משמעותי של הסדנאות, יהיו כ-25 אנשים שהצליחו להקים עסק עצמאי רווחי.
מתוכם יהיו כמה שהצליחו מאוד, בהתפלגות סטטיסטית נורמלית, וכמה מאלו יסכימו להיו ממליצים קולניים.
וכך הופיעה עדת ממליצים, ללא שום צורך באפקטיביות אמיתית.
להורדה חינם חוברת עבודה: להפוך את העסק למערכת שיטתית
אי אפשר להצליח מחיקוי 1:1 של אחרים
זה לא מה שרוב האנשים רוצים לשמוע, כי רובנו רוצים מודל לחיקוי, נוסחה או תבנית, שאם רק נעשה את כל השלבים בה, נגיע ליעד מתוכנן וידוע מראש.
כולנו רוצים לדעת מה עבד עבור אחרים ואז להעתיק עבורנו, עם כמה שפחות התאמות. הרעיון הזה כל כך מפתה. המחשבה שיש מתכון סודי, שרק צריך לדעת אותו ולבשל לעצמנו את ההצלחה.
אבל, לצערנו הרב, זה לא באמת עובד.
הסיבה שזה לא עובד היא שהנסיבות של כל אחד ואחת מאיתנו מאוד מאוד שונות. אנחנו שונים בעצמנו, בנתונים שלנו, הפיזיים, האופי שלנו, הידע שצברנו, ההשכלה שרכשנו, ההיכרויות שלנו, הכשרונות שלנו, המשאבים שעומדים לרשותנו, המגבלות והמחויבויות שיש לנו. כולנו מאוד שונים זה מזו.
גם הסביבה שלנו שונה. המועד שונה, התנאים הכלכליים, הסביבה העסקית, הקולגות, המתחרים, הספקים, והיועצים. הכל מאוד שונה בפרטים הקטנים.
ולא משנה איזו נוסחה יתנו לנו, היא לא תוכל לקחת את כל המשתנים האלה והשונות המיוחדת שלנו בחשבון.
מהצלחה אחת אי אפשר ללמוד
לרוב האנשים יש רק הצלחה גדולה אחת או שתיים, שעליהן הם בונים את כל המוניטין.
זו כמות מעטה מידי בשביל לעשות מחקר עם תובנות אמיתיות ובנות קיימא. זו גם כמות קטנה מידי למחקר סטטיסטי, או לניתוח נתונים בעל משמעות מהותית.
תחלס, סיפורי המצליחנים מעניינים ומעוררי השראה. אבל עד כאן.
מהמסקנות והנוסחאות שלכאורה מופקות הניסיון המרשים הזה, רצוי להיזהר.
פרק שיעניין אותך: תובנות מהספר "לחשוב מהר לחשוב לאט" של דניאל כהנמן
לנסות לפעול בלי הרעש
אם תשתיקו את הניסיון למצוא נוסחה או הדרכה שתוביל אתכם באופן מדויק, ותתמקדו בעצמכם ובעומד לפניכם, הנה כמה דברים שכדאי לתת להם דגש.
• לחשוב בצורה ברורה ולרשום את המטרות ואת התכנית להשיג אותם
• לפעול כדי לתעדף נכון פעילויות ולהתמחות בניהול עצמי של זמן ומשאבים
• לאפשר לעצמנו להיות יצירתיים ולהתנסות בדברים חדשים ובדרכים חדשות לעשות דברים
אף גורו לא מכיר את הענף שלך כמוך
קורה לא אחת שמקשיבים לסיפור הצלחה עסקית ויוצא דופן, ואומרים לעצמו, זה היה יכול להיות אנחנו.
היינו שם כשתחום התחיל, הרגשנו שהולך להיות שינוי גדול והזדמנות גדולה. וגם אלו שהצליחו בענק היו עם מעט משאבים והרבה חוסר וודאות. אבל הם אלה שעשו את הצעד. ומהאלפים שניסו, הם אלו שמסיבות כאלה ואחרות התגלגל להם לטובה והצליחו.
אבל, האם הטיפים שלהם עכשיו יאפשרו לכם לעשות את פריצת הדרך המדהימה בתחום שלכם?
כנראה שלא.
כיוון שבעיקר צריך הכרות והתעמקות אדירה בתחום ממש צר. וזה דבר שכל אחד מאיתנו יכול לבחור לעשות בתחומו. לנטוש הכל, את המחויבויות והשגרות, את הציפיות של אחרים מאיתנו ולהתעלם מהעכבות והחרדות שלנו וללכת על זה. אבל זה עלינו. ואף אחד מבחוץ לא יכול להוביל אותנו לשם.
פרק שיעניין אותך: איך להפוך את העסק לשיטתי בחמישה שלבים
ללכת בדרך שלך
כל כך קשה ללכת בדרך יחודית משלנו. לא מחנכים אותנו לזה ולא מעודדים אותנו לזה.
מכניסים אותנו כל החיים לקבוצות ומסגרות ומעודדים אותנו לפעול לפי הכללים והציפיות של אחרים ומענישים אותנו על חריגות.
משלב הינקות, בבית הספר, בנהיגה על הכביש, בצבא ובמקומות עבודה. אסור לנו להיות מיוחדים ויחודיים.
אבל הצלחות יוצאות דופן בכל התחומים מגיעות מהיחודיות. כולל לשלם את המחיר על להיות חריג.
זה דורש מאיתנו הכרות וכנות עצמית ברמה גבוהה מאוד. ובעיקר להיות המודדים של עצמנו ולא להיות עסוקים באיך אחרים שופטים אותנו.
ומי שמצליח לעשות את זה ... שאפו!
לא לפספס! קבלו פרקים חדשים ומידע עדכני
לאימייל: לחצו כאן
לאוסף הפתגמים על מנהיגות וניהול לחצו כאן
לתוכן העניינים לחצו כאן
לרשימת הפרקים לחצו כאן
צפו בסרטונים ב YouTube לחצו כאן
התחברו איתי ב Linkedin לחצו כאן
עקבו אחריי ב Instagram לחצו כאן
עקבו אחריי ב Twitter לחצו כאן
לשליחת הודעת Whatsapp עכשיו לחצו כאן
לשליחת הודעה בטלגרם עכשיו לחצו כאן
למידע על ייעוץ, מנטורניג ואימון ליזמים, בעלי עסקים ומנהלים
- לחצו: סטרטגו 360
צרו קשר לתיאום שיחת התייעצות ללא עלות: