ממחקר מילגרם - הטיפים לניהול עובדים
"אם תרצו להבין את עצמכם, שימו לב לליבם של אחרים. אם תרצו להבין אחרים, הביטו לתוך ליבכם" - פרידריך וון שילר
בעלות על עסק או ניהולו אינה משימה פשוטה.
בין האתגר של העסקת האנשים הנכונים, ניהול תפעול ועלויות, וניסיון לעמוד בקצב המגמות האחרונות בתעשייה ובכלכלה, יש הרבה ללמוד תוך כדי תנועה, והרבה עבודה קשה.
היה ניסוי מדעי, קצת נשכח, שגילה כמה טיפים שיציגו לך דרך קלה יותר להוביל את הצוות.
מה אם תוכלו ליישם את הממצאים של ניסוי מילגרם כדי לנהל טוב יותר?
הניסוי, שבזמנו מוסריותו הייתה שנויה במחלוקת, חשף את הנכונות של אנשים לציית לדמויות סמכות כנגד שיקול דעתם, וביישום נכון ואתי יכול לשמש אותך כדי לנהל את העסק טוב יותר.
אם אתם מוצאים את עצמכם מאותגרים יותר משאתם חושבים שצריך מהעניינים סביב הובלת הצוות שלכם, יש סיכוי שהממצאים מניסוי מילגרם יכולים לעזור לכם ע"י יישום של מספר טיפים.
בכמה צעדים פשוטים, תשפרו את הדרך בה אתם ניגשים לנהל אנשים וצוותים, וכך תנהלו עסק מצליח בפחות מאמץ.
וכעת נפרט.
ניסוי מילגרם
ניסוי מילגרם The Milgram experiment היה סדרה של ניסויים בפסיכולוגיה של קבוצות שערך הפסיכולוג סטנלי מילגרם Stanley Milgram מאוניברסיטת ייל בשנות ה-60.
הניסויים מדדו את נכונותם של 40 המשתתפים לציית לדמות סמכותית כשהם מקבלים הוראה לעשות משהו שמתנגש עם מצפונם האישי.
לצורך כך המתנדבים חולקו באופן אקראי למחנכים ולמתלמדים, כאשר המחנכים מעניקים מכות חשמל למתלמדים כאשר הם עושים טעויות במשימות. מכות החשמל הלכו והתגברו והגיעו עד רמה שלידיעת המחנכים הייתה מסוכנת (הם חשבו שהם מזרימים 450 וולט), ולמרות שידעו זאת הם הסכימו לבצע את הענישה כנגד המוסר שלהם, כיוון שאלו היו ההנחיות של מוביל הניסוי.
הניסויים של מילגרם היו שנויים במחלוקת, שכן התוצאות הצביעו על כך שאנשים היו מוכנים לעשות דברים שנוגדים את הקוד המוסרי שלהם כשהם קיבלו הוראה לעשות זאת על ידי אנשים סמכותיים. זה מסוג הדברים הפחות אטרקטיביים באנושיות, שאנשים לא אוהבים לשמוע.
המוטיבציה של סטנלי מילגרם לבצע את הניסוי הייתה שהתעניין למדוד באיזו קלות ניתן להשפיע על אנשים רגילים לבצע זוועות, למשל, במקרה של החיילים הגרמנים במלחמת העולם השנייה.
פרק שיעניין אותך: עשר תכונות נדרשות למנכ"ל מצליח
סיכום הניסוי
ההסבר הראשוני להתנהגות של המשתתפים היה שמשהו בטבע האנושי, פגם מוסרי, גרם להם לציית.
אבל הסבר מעמיק יותר הוא שהמצב בו הם היו השפיע עליהם וגרם להם להתנהג כפי שהם התנהגו. .
חלק מהמאפיינים של המצב שאולי השפיעו על התנהגותם כוללים את הפורמליות של המקום, ההתנהגות של מוביל הניסוי, הלבוש הרשמי של נותני ההוראות והעובדה שמדובר בניסוי שבגינו התנדבו וקיבלו שכר.
סביר להניח שאנשים רגילים ימלאו אחר פקודות שניתנות על ידי איש סמכות (כמו מפקד בצבא או שוטר בצומת). ואנחנו כבר יודעים מניסיון החיים וההיסטוריה שזה מגיע אפילו עד כדי הרג של בן אדם חף מפשע. הציות לסמכות טבוע בכולנו מהדרך בה חינכו וגידלו אותנו.
אנשים נוטים לציית לפקודות מאנשים אחרים אם הם מכירים בסמכותם כנכונה מוסרית ו/או מבוססת משפטית או דתית. תגובה זו לסמכות לגיטימית נצפית במגוון מצבים, למשל במשפחה, במוסדות, בבית הספר ובמקום העבודה.
להורדה חינם חוברת עבודה: להפוך את העסק למערכת שיטתית
ממצאים רלוונטים לניהול
ממצאי ניסוי מילגרם הראו שאנשים מאוד נוטים לציית לפקודות של דמות שסמכותית בעיניהם, גם כשהדבר נוגד את אמונותיהם וערכיהם האישיים.
הניסוי גם חשף שאנשים נוטים יותר לציית אם הם מקבלים הנחיות ברורות, כך שהם מקבלים תחושת אמון ולקיחת אחריות של נותן ההוראות, וניתנת להם ההזדמנות להביע את דעתם ולשאול שאלות.
הניסוי הראה עוד שאנשים נוטים יותר לציית אם הם נמצאים בסביבה תומכת שבה מכבדים את הרעיונות שלהם ומקשיבים להם.
כאשר זה אינו מתרחש, חלק מהאנשים מגלים התנגדות והתמרדות.
סכנות ניהוליות שהמחקר מעלה
ניסוי מילגרם מדגים את כוח הסמכות ואת הפוטנציאל של אנשים לציית להוראות גם כשהם מתנגשים עם האמונות המוסריות שלהם. זו יכולה להיות בעיה במסגרות עסקיות, שבהן עובדים עשויים להתבקש לבצע משימות הנוגדות את הערכים או הסטנדרטים האתיים שלהם או שסותרות את לשון החוק והתקנות.
ניסוי מילגרם גם מראה שאנשים נוטים לציית לדמויות סמכות שעמדת כוח ושנתפסים כלגיטימיים. המשמעות היא שמנהלים ומנהיגים בארגונים צריכים להיות מודעים לפוטנציאל של עובדים לציית להוראות גם כשהן אינן אתיות או שהן מזיקות.
הנה כמה דוגמאות לאופן שבו ניתן ליישם את ניסוי מילגרם באופן שלילי ומזיק:
- מנהל עשוי לבקש מעובד לשקר ללקוח לגבי איכות המוצר.
- חברה עשויה לבקש מעובדיה לעבוד שעות ארוכות ללא תשלום שעות נוספות.
- חברה עשויה לבקש מעובדיה לעסוק בפרקטיקות לא אתיות כלפי לקוחות ומתחרים על מנת לעמוד ביעדי המכירות.
בכל אחד מהמקרים הללו, העובדים עלולים להירתע מלהתריע כנגד הוראות הממונים עליהם, גם אם הם יודעים שההוראות שגויות או פגומות אתית. ניסוי מילגרם מצביע על כך שעובדים נוטים לציית להוראות מאנשי סמכות, גם כשהם מתנגשים עם האמונות המוסריות שלהם.
פרק שיעניין אותך: חמש הרמות של ניהול
תובנות מעשיות למימוש בניהול
1. אנשים בעלי סמכות רשמית זוכים לרוב לכבוד ולאמון על ידי עובדיהם. גם למראה חיצוני, לבוש ושימוש בטון הקול יש השפעה גדולה.
2. יש לספק הנחיות ברורות לעובדים, כך שברור כיצד לבצע, ואז ניתן להטיל עליהם את אחריות על מעשיהם בפועל.
3. יש לאפשר לעובדים לקבל החלטות בעצמם ככל הניתן ולקחת יוזמה שנמצאת בתחום הפעולה הרצוי. שכן ציות לסמכות ללא החופש הזה יכול להוביל לירידה בהקפדה על ההוראות, בפחות יצירתיות ובהימנעות מלקיחת יוזמה.
4. יצירת סביבה תומכת ועידוד דיון פתוח יכולים לעזור ליצור סביבת עבודה בעלת פריון גבוה יותר. חשוב להיות מוכנים אם התשובות הנכונות שיעודדו התקדמות על פי ההוראות.
5. יש לתת לעובדים הזדמנות לשאול שאלות ולהביע את דעתם, אחרת הם עלולים להימנע מכך ולפתח התנגדות.
6. מנהיגים צריכים להיות מודעים לכוח ההשפעה שלהם ולהשתמש בו באחריות כדי לא להפריע לעובדים בלקיחת יוזמה ואחריות, ומלקחת סיכונים מחושבים על ידי יצירתיות. חסימת העובדים תגרום לירידת מוטיבציה.
7. הקפידו על התנהגות אתית בשימוש בסמכות ניהולית.
מזהים איפה התובנות האלה רלוונטיות לעסק שלכם?
רוצים ליישם ולממש את היתרונות העסקיים שאפשר להשיג עבורכם?
צרו קשר בהקדם!
נעבור על הפרטים ונציג תכנית פעולה אופרטיבית שתזניק את העסק קדימה.
לא לפספס! קבלו פרקים חדשים ומידע עדכני
לאימייל: לחצו כאן
להתיעצות ב Whatsapp עכשיו לחצו כאן
עקבו אחרי פרקים חדשים ב Instagram לחצו כאן
לשליחת הודעת Telegram עכשיו לחצו כאן
צרו קשר לתיאום שיחת התייעצות ללא עלות: אימייל
לאוסף הפתגמים על מנהיגות וניהול לחצו כאן
לתוכן העניינים לחצו כאן
לרשימת כל הפרקים לחצו כאן
למידע על ייעוץ, מנטורניג ואימון ליזמים, בעלי עסקים ומנהלים
- לחצו: סטרטגו 360
צפו בסרטונים ב YouTube לחצו כאן
התחברו איתי ב Linkedin לחצו כאן
עקבו אחריי ב Instagram לחצו כאן
עקבו אחריי ב Twitter לחצו כאן