מהרצל לניצחון: תהליך הקמת המדינה ותובנות לניהול עסקים


"היהודי אוהב את ההר מלמטה, את הכנסייה מבחוץ ואת בית הקפה מבפנים" - חיים ויצמן


בחגיגות 75 שנה לעצמאות ישראל, הסטרטאפ חד-הקרן של המזרח התיכון, 

זו הזדמנות להרהר במסע המדהים בו הוקמה מדינת ישראל, ממנהיגותו רבת החזון של בנימין זאב הרצל ועד לניצחון הקשה במלחמת העצמאות.


כי סיפור היווצרותה של מדינת ישראל דומה לתהליך בניית עסק מצליח. 


בפרק זה, נסקור בתמציתיות את אבני הדרך ההיסטוריות בהיווצרותה של מדינת ישראל. וכן, נעשה הקבלה בין מסע זה לבין תהליך היזמות העסקית, בו יזמים ובעלי עסקים שאפתנים במרדף המאתגר אחר הצלחה.

זה מסע מרתק בהיסטוריה של ישראל שדומה לבניית עסק מצליח בעולם התחרותי של ימינו. 


נסקור בקצרה את הקמתה של מדינת ישראל, החל מהחזון הראשוני של הרצל להקים בית לאומי ליהודים, דרך הכרזת בלפור, הכרזת הקמת מדינת ישראל ב-1948 ועד מלחמת העצמאות שבאה בעקבותיה.

נראה את הדומה ונזהה תובנות והצעות פעולה ספציפיות מסיפור התקומה ליישם ביזמות עסקית.

סיפור היווצרותה של מדינת ישראל הוא מקור השראה. 


עם היסטוריה עשירה של הקמה והישגים, ישראל משמשת דוגמה ליכולת ההתממשות של מנהיגות בעלת חזון, תכנון אסטרטגי, חוסן ורוח יזמית.

הצטרפו אלינו במסע מרתק בהיסטוריה שלנו והלקחים שהיא מציעה ליזמים ובעלי עסקים שאפתניים. 



תקציר סיפור הקמתה של מדינת ישראל

הקמתה של מדינת ישראל הייתה תהליך מורכב וסוער שנמשך כמה עשורים וכלל אירועים ואישים מרכזיים שונים, ביניהם בנימין זאב הרצל, אבי הציונות המדינית המודרנית, הד"ר חיים ויצמן, דוד בן גוריון ואחרים, והניצחון המובהק במלחמת העצמאות ב-1948.

הסיפור הציוני מתחיל בתיאודור הרצל, עיתונאי ומחזאי אוסטרי, שהפך לתומך בולט בהקמת בית לאומי ליהודים בסוף המאה ה-19. בספרו "מדינת היהודים" משנת 1896 פרש הרצל את חזונו למדינה יהודית כפתרון לאנטישמיות ולרדיפת היהודים באירופה.

רעיונותיו של הרצל צברו תאוצה, והתנועה הציונית, שביקשה להקים מולדת ליהודים בארץ ישראל, החלה לצבור אוהדים בקרב קהילות יהודיות ברחבי העולם. היא התמודדה עם אתגרים מצד קבוצות פוליטיות, חברתיות ודתיות שונות בין היהודים, וגם התנגדות מצד האוכלוסייה הערבית המקומית בשטחי פלסטין הבריטית.

ב-2 בנובמבר 1917 (י"ז בחשוון תרע"ח) נמסרה הצהרת בלפור, שנחתמה בידי שר החוץ הבריטי בעקבות פועלו של הד"ר חיים ויצמן, לידיו של הלורד ליונל וולטר רוטשילד, שהעבירה לידי ההסתדרות הציונית. עיקרה הכרזה שבריטניה תתמוך בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל, שבאותו זמן היה בה רוב לאוכלוסייה הערבית הלא-יהודית לצד מיעוט יהודי קטן.

למרות האתגרים גברה ההגירה היהודית לארץ ישראל וקהילות יהודיות הקימו יישובים חקלאיים וערים. הבריטים, ששלטו בארץ ישראל תחת מנדט חבר הלאומים לאחר מלחמת העולם הראשונה, תמכו בתחילה במטרה הציונית, אך מאוחר יותר התמודדו עם מתחים בין האוכלוסייה היהודית לערבית.

עם התגברות המתיחות פרצו סכסוכים בין מחתרות וארגוני הגנה יהודים לקבוצות ערביות.

בשנת 1947 אישר האו"ם תוכנית לחלוקת ארץ ישראל למדינות יהודית וערבית נפרדות, כאשר ירושלים היא עיר בינלאומית. המנהיגים היהודים קיבלו את התוכנית, אך מנהיגי ערב דחו אותה, מה שהוביל להתפרצות אלימות.

ב-14 במאי 1948 הוכרזה מדינת ישראל, ומדינות ערב השכנות פתחו מיד בניסיון פלישה כדי למנוע את הקמתה. למרות היותם נחותים במספרם ובכמות ואיכות נשקם, כוחות הביטחון של ישראל, לימים צה"ל, הגנו בהצלחה על המדינה שזה עתה הוכרזה ואף הרחיבו את שטחה מעבר לגבולות שבתוכנית החלוקה של האו"ם.

מלחמת העצמאות נמשכה כשנה, במהלכה כמה הפסקות אש וגם קרבות קשים. בסופו של דבר, ישראל יצאה מנצחת, והמדינה הוכרה על ידי מדינות רבות בעולם. הסכסוך האלים גם הביא לעקירת כמות משמעותית של ערבים מבתיהם כאשר ברחו לאזורים אחרים, מה שהוביל לאתגרים פוליטיים והומניטריים ארוכי שנים הנמשכים עד עצם היום הזה.

הקמתה של מדינת ישראל הייתה תהליך מורכב ומאתגר שמימש את חזונו של בנימין זאב הרצל, עם הקמת יישובים יהודיים בארץ ישראל, תמרונים מדיניים ברמה הבינלאומית, ובסופו של דבר עימות וניצחון במלחמת העצמאות ב-1948. היא עיצבה את הנוף הגיאופוליטי של המזרח התיכון וגם הותירה נושאים שבמחלוקת עד ימינו.


פרק שיעניין אותך:  השלבים להפיכת עסק ממקום עבודה לנכס

  

תקומת מדינת ישראל כתהליך

תיאודור הרצל והופעת הציונות: בסוף המאה ה-19 הפך תיאודור הרצל, עיתונאי ומחזאי אוסטרי, לדמות מובילה בתנועה הציונית, ששמה לה למטרה להקים בית לאומי ליהודים בארץ ישראל בתגובה לאנטישמיות ורדיפת היהודים באירופה.

הקונגרס הציוני הראשון: בשנת 1897 ארגן הרצל את הקונגרס הציוני הראשון בבאזל, שווייץ, שכינס מנהיגים יהודים מרחבי העולם כדי לדון ולפעול למען הקמת מדינה יהודית.

ראשית העלייה היהודית לארץ ישראל: העלייה היהודית לארץ ישראל גברה בראשית המאה ה-20, והובילה להקמת יישובים וערים חקלאיות, שכונו "היישוב", על ידי חלוצים יהודים שביקשו לבנות מולדת יהודית חדשה.

המנדט הבריטי על ארץ ישראל: עם רוח גבית מהצהרת בלפור של 1917, העניק חבר הלאומים לבריטניה מנדט על ארץ ישראל, לאחר שכבשה אותה במלחמת העולם הראשונה. המנדט כלל הבטחה להקל על הקמת "בית לאומי לעם היהודי" תוך שמירה על זכויות האוכלוסייה הערבית הקיימת.

מתחים ערביים-יהודיים: עם התגברות ההגירה היהודית החריפו המתחים בין האוכלוסייה היהודית והערבית בארץ-ישראל. סכסוכים התעוררו על זכויות לקרקע, על משאבים ומימוש שאיפות פוליטיות, שהובילו לאלימות ולהתנגשויות בין קבוצות יהודיות וערביות.

הגבלות בריטיות על הגירת יהודים: בתגובה למתיחות הגוברת הטילו הבריטים הגבלות על עליית יהודים לארץ ישראל, והגבילו את מספר המהגרים היהודים שהורשו להיכנס, דבר שנתקל במחאות ובהתנגדות מצד הקהילה היהודית.

השואה והעלייה לאחר מלחמת העולם השנייה: זוועות השואה במלחמת העולם השנייה הניעו את התמיכה בהקמת מדינה יהודית, וההגירה היהודית לארץ ישראל גברה משמעותית לאחר המלחמה, שכן ניצולים יהודים רבים חיפשו מקלט ובית חדש בארץ ישראל.

תוכנית החלוקה של האו"ם: בשנת 1947 אישר האו"ם תוכנית לחלוקת ארץ ישראל למדינות יהודיות וערביות נפרדות, כאשר ירושלים מיועדת להיות עיר בינלאומית. המנהיגים היהודים קיבלו את התוכנית, אך מנהיגי ערב דחו אותה, מה שהוביל למתחים ולאלימות נוספים.

הכרזת המדינה: ב-14 במאי 1948 הוכרזה מדינת ישראל על ידי מנהיגים יהודים, ובראשם דוד בן-גוריון. ההכרזה נתקלה בהתנגדות מיידית מצד מדינות ערב השכנות, שפתחו בפלישה כדי למנוע את הקמת המדינה החדשה.

מלחמת העצמאות והניצחון: מלחמת העצמאות פרצה, כאשר צבא ישראל, צה"ל, הגן על המדינה שזה עתה הוכרזה מפני צבאות ערב הפולשים. למרות היותה נחותה במספרים וניצבת בפני אתגרים משמעותיים, ישראל ניצחה, הרחיבה את שטחה מעבר לתוכנית החלוקה של האו"ם וביססה את עצמה כמדינה עצמאית.

לסיכום, הקמת מדינת ישראל הייתה תהליך מורכב שכלל את הנהגתו של בנימין זאב הרצל, הקמת יישובים יהודיים בארץ ישראל, התפתחויות פוליטיות ברמה הבינלאומית, מתחים וסכסוכים בין אוכלוסיות יהודיות וערביות, ולבסוף הכרזת מדינת ישראל והניצחון במלחמת העצמאות ב-1948. זה אירוע היסטורי משמעותי שממשיך לעצב את המזרח התיכון ואת העולם גם היום. 


להורדה חינם חוברת עבודה: להפוך את העסק למערכת שיטתית

  

שלבים במנהיגות ותפעול

אפשר לראות את השתלשלות האירועים שהובילו להקמת מדינת ישרא כתהליך שזור במנהיגות ומצויינות תפעולית.

- מנהיגותו של תיאודור הרצל ופעילותו למען התנועה הציונית, ששאפה להקים בית ליהודים בארץ ישראל.

- ארגונו והנהגתו של הקונגרס הציוני הראשון על ידי הרצל, שהפגיש מנהיגים יהודים מרחבי העולם כדי לתמוך בהקמת מדינה יהודית.

- מנהיגותם ונחישותם של חלוצים יהודים שהקימו יישובים חקלאיים וערים בארץ ישראל, שכונו "היישוב", כחלק מתנועת העלייה היהודית המוקדמת.

- המנדט שהעניק חבר הלאומים לבריטניה על ארץ ישראל ומדיניותה ופעולותיה של ממשלת בריטניה הקשורות להגירה יהודית ולהקמת בית לאומי לעם היהודי.

- המתחים והסכסוכים הגוברים בין האוכלוסייה היהודית והערבית בארץ ישראל, כולל עימותים על קרקע, משאבים ושאיפות פוליטיות, שעיצבו את הדינמיקה הכוללת של המצב באזור.

- ההגבלות הבריטיות על עליית יהודים לארץ ישראל, שעוררו מחאות והתנגדות מצד היישוב היהודי ועיצבו את הדינמיקה של תנועת העלייה.

- השפעת השואה וההגירה ההמונית של ניצולים יהודים לארץ ישראל, שתדלקו את התמיכה בהקמת מדינה יהודית והשפיעו על הדמוגרפיה והדינמיקה באזור.

- אישור האו"ם לתוכנית החלוקה לארץ ישראל, שעיצבה את הנוף המדיני והכשירה את הקרקע להכרזת מדינת ישראל.

- הכרזת מדינת ישראל על ידי מנהיגים יהודים, בראשות דוד בן-גוריון, והקמת המדינה החדשה למרות התנגדות מדינות ערב השכנות.

- מנהיגותו ועוצמתו הצבאית של צה"ל במלחמת העצמאות ב-1948, שהגן על המדינה שזה עתה הוכרזה מפני צבאות ערב הפולשים והבטיח את הניצחון.

בכל אחד מעשרת השלבים הללו, ההנהגה מילאה תפקיד מכריע בתמיכה בהקמת מדינה יהודית, בארגון ובגיוס קהילות יהודיות, בניווט באתגרים פוליטיים ובינלאומיים ובהגנה על המדינה שזה עתה הוכרזה מפני איומים חיצוניים. הגורמים המנהיגותיים והמבצעיים שהיו מעורבים בכל צעד השפיעו על התוצאה הכוללת ועיצבו את ההיסטוריה של הקמת מדינת ישראל. 


פרק שיעניין אותך:  למה ואיך להשתמש ברשימת תיוג  Checklist

  

דמיון ליזמות עסקית 

אפשר לראות את הדמיון במיומנויות ששימשו בהקמת מדינת ישראל לתהליך הקמת עסק ביזמות עסקית.

מנהיגות בעלת חזון ותכנון אסטרטגי, בדומה למנהיגותו של בנימין זאב הרצל בהקמת התנועה הציונית, כרוכים בהצבת חזון ברור, בפיתוח תוכנית אסטרטגית ובגיוס בעלי עניין סביב מטרה משותפת.

מנהיגות ארגונית אפקטיבית, בדומה לארגון הקונגרס הציוני הראשון על ידי הרצל, דורשת יכולת להפגיש בין בעלי עניין מגוונים, לאפשר דיונים ולקבל החלטות להשגת יעדים משותפים.

מנהיגות יזמית, בדומה לחלוצים שהקימו יישובים וערים חקלאיות בארץ ישראל, כרוכה בלקיחת סיכונים מחושבים, חדשנות ובניית תרבות ארגונית חזקה המטפחת צמיחה וחוסן.

מנהיגות סתגלנית, בדומה למדיניות הממשלה הבריטית בארץ ישראל, דורשת יכולת לנווט בסביבות משתנות, לקבל החלטות קשות ולהתאים אסטרטגיות להשגת התוצאות הרצויות.

מיומנויות ניהול ויישוב סכסוכים, בדומה לניהול מתחים וסכסוכים בין האוכלוסייה היהודית והערבית, הן קריטיות לפתרון סכסוכים, למציאת מכנה משותף ולשמירה על יחסי שלום המאפשרים שגשוג והתפתחות.

מנהיגות חסונה, בדומה להתנגדות הקהילה היהודית בארץ ישראל להגבלות הבריטיות על העלייה, כרוכה בהתגברות על אתגרים, התמדה מול מכשולים ומציאת פתרונות יצירתיים להשגת יעדים.

מנהיגות מגיבה, בדומה להשפעת השואה וההגירה ההמונית של ניצולים יהודים לפלשתינה, דורשת קבלת החלטות מהירה ויעילה בתגובה לנסיבות משתנות, ויכולת הסתגלות לדינמיקה משתנה.

מיומנויות דיפלומטיות ומשא ומתן, בדומה להשגת הצהרת בלפור ואישור האו"ם לתוכנית החלוקה של ארץ ישראל, חיוניות לניווט במצבים פוליטיים מורכבים, לבניית בריתות ולהשגת תמיכה ביוזמות.

מנהיגות אמיצה והחלטית, בדומה להכרזת העצמאות של מדינת ישראל, כרוכה בקבלת החלטות אמיצות, בנקיטת פעולה ובהובלה בביטחון אל מול התנגדות אפששרית ותנאי אי ודאות.

מנהיגות אסטרטגית וטקטית, בדומה לפיקוד של צה"ל במלחמת העצמאות, מחייבת תכנון יעיל, הקצאת משאבים וביצוע פעולות אסטרטגיות להשגת התוצאות הרצויות בסביבה דינמית ומאתגרת.

בכל אחד מעשרת הצעדים, מנהיגות דומה-לעסקית ומצוינות תפעולית היו קריטיות להשגת הצלחה. מנהיגים היו צריכים להפגין תכונות כגון חשיבה אסטרטגית מלווה בחזון, ארגון יעיל, יכולת הסתגלות, ניהול סכסוכים, חוסן, תגובתיות, הפעלת דיפלומטיה, החלטיות ותכנון אסטרטגי וטקטי בזמן אמת.
בדומה לתהליך הקמתה של מדינת ישראל, כישורי מנהיגות כאלה חיוניים גם לניווט בסביבות עסקיות מורכבות ומאתגרות, להשגת יעדים אסטרטגיים ולהנעת הצלחה.


חוברת עבודה להורדה חינם! – יצירת מסר שיווקי ממגנט

  

עסק מוקם בתהליך דומה

כך זה נראה בתהליך הקמת עסק.

רעיון וחזון: הצעד הראשון בהקמת עסק הוא להמשיג רעיון במילים ברורות וליצור חזון למימוש העתידי ולתועלת ללקוחות ולעולם של מוצר, שירות או פתרון אחר שנותן מענה לצורך, מגשים רצון  או פותר בעיה ספציפית בשוק. זה יכול להיות כרוך בביצוע חקר שוק של מתחרים, ספקים ולקוחות, זיהוי לקוחות היעד האידאליים, ופיתוח הבנה עסקית ברורה של התחום.

תכנון אסטרטגי: לאחר המשגת הרעיון העסקי, השלב הבא הוא ליצור תוכנית אסטרטגית המתווה את המטרות, היעדים והאסטרטגיות עבור העסק. מדובר בפיתוח מודל עסקי, בניית תוכנית שיווק ומכירות והגדרת ההיבטים התפעוליים והצרכים הפיננסיים של העסק.

ארגון ובניה: בדומה לארגון הקונגרס הציוני הראשון, ארגון ובניית העסק כרוך בהקמת מבנה משפטי וארגוני לעסק. זה כולל את רישום העסק, קבלת היתרים ורישיונות נדרשים, והקמת מסגרת תפעולית כגון גיוס אנשי מפתח, יצירת תהליכים והתמעת מערכות.

מנהיגות יזמית: עסקים מצליחים צריכים מנהיגות אפקטיבית, בדומה למנהיגות היזמית שהפגינו החלוצים בארץ ישראל. זה כרוך בהפעלת מנהיגות בעלת חזון, לקיחת סיכונים מחושבים וטיפוח תרבות של חדשנות ויזמות בתוך הארגון.

מיצוב שוק וניתוח תחרות: כשם שמתחים וקונפליקטים מתעוררים בין אוכלוסיות שונות, כך גם עסקים מתמודדים עם תחרות בשוק. מיצוב בשוק חיוני לביסוס הצעת הערך הייחודית של העסק, לזיהוי לקוחות היעד ולבידול מהמתחרים. עושים את זה ע"י גיבוש ערכים משותפים, יצירת מותג ופעילות שיווק סדורה.

גיוס לקוחות ושימורם: בדומה לאתגרים שעמדו בפני המהגרים היהודים בקבלת אישור לעלות לארץ ישראל, עסקים צריכים להתמקד ברכישה ושימור לקוחות. זה כרוך ביישום אסטרטגיות שיווק ומכירות יעילות, בניית מנגנון קשרי לקוחות, ומתן שירות לקוחות מעולה.

התגברות על אתגרים: עסקים מתמודדים עם אתגרים שונים לאורך הדרך, כגון אילוצים פיננסיים, מכשולים תפעוליים ותנודות בשוק. התגברות על אתגרים אלה דורשת חוסן, יכולת הסתגלות ופתרון בעיות יצירתי כדי למצוא פתרונות ולשמור על העסק במגמת תנועה קדימה.

שותפויות ובריתות אסטרטגיות: בניית שותפויות ובריתות אסטרטגיות, בדומה להשגת תמיכה מעצרת האו"ם להצבעה על הקמת המדינה, יכולה להיות קריטית להצלחתו של עסק. זה כרוך ביצירת שיתופי פעולה, מיזמים משותפים או שותפויות עם עסקים או ארגונים אחרים כדי למנף משאבים, יכולות וגישה לשוק.

התרחבות וצמיחה: עסקים מצליחים שואפים להתרחבות וצמיחה, בדומה לאקט הכרזת המדינה. זה עשוי להיות כרוך בכניסה לשווקים חדשים, הרחבת קווי מוצרים או שירותים, או הרחבת הפעילות כדי לענות על הביקוש הגובר.

הצלחה בת-קיימא: המטרה הסופית של עסק היא להשיג הצלחה בת-קיימא, הדורשת מאמצים מתמשכים בתכנון אסטרטגי, מנהיגות יעילה, מיקוד בלקוחות, חדשנות ויכולת הסתגלות לדינמיקת השוק המשתנה.


פרק שיעניין אותך:  איך להפוך את העסק לשיטתי בחמישה שלבים

  

תובנות עבור בעלי עסקים

נרכז את התובנות העסקיות שניתן לאמץ מתהליך הקמת מדינת ישראל,

המשגה וחזון: הגדירו בבירור ובכתב את הרעיון והחזון העסקי, תוך התחשבות בצורך השוק שאתם שואפים לענות עליו.

תכנון אסטרטגי: פתחו תוכנית אסטרטגית מפורטת המתארת את היעדים והאסטרטגיות העסקיות להצלחה.

ארגון ומבנה: הגדירו את המבנה המשפטי והארגוני של העסק, וודאו שיש לכם את האישורים וכוח האדם הדרושים.

מנהיגות יזמית: ספקו לצוות מנהיגות בעלת חזון, קחו סיכונים מחושבים וטפחו תרבות של חדשנות ויזמות בארגון.

מיצוב בשוק וניתוח תחרות: הגדירו בבירור את הצעת הערך הייחודית, התמקדו בלקוחות האידאליים ובדלו את העסק מהמתחרים.

גיוס ושימור לקוחות: יישמו אסטרטגיות שיווק ומכירות אפקטיביות כדי לגייס ולשמר לקוחות, וכן לספק שירות לקוחות מעולה.

התגברות על אתגרים: היו גמישים, מסתגלים ויצירתיים בפתרון אתגרים המתעוררים במהלך מסע ניהול העסק.

שותפויות ובריתות אסטרטגיות: בנו שותפויות ובריתות אסטרטגיות כדי למנף משאבים, יכולות וגישה לשוק.

התרחבות וצמיחה: תכננו ותוציאו לפועל אסטרטגיות התרחבות וצמיחה, כגון כניסה לשווקים חדשים או הרחבת הפעילות כדי לענות על הביקושים.

הצלחה בת-קיימא: תשאפו ללא הרף להצלחה בת-קיימא ועמידה באמצעות חיבור של תכנון אסטרטגי, מנהיגות, מיקוד בלקוח, חדשנות ויכולת הסתגלות לדינמיקת השוק המשתנה.


פרק שיעניין אותך:  מגילת העצמאות - חזון משימה וערכים למיקוד והשגת יעדים


שואבים השראה מסיפור הקמתה של מדינת ישראל ומהשיעורים החשובים שהוא מציע ליזמות עסקית?

האם אתם רוצים ליישם את התובנות האלה בעסק ולקחת אותו לשלב הבא של הצלחה?

אני יכול לעזור לכם לפתח תוכנית אסטרטגית מקיפה, לשפר את כישורי המנהיגות בעסק ולהדריך בתהליך של השבחה לעסק מצליח ובר קיימא.


אל תפספסו את ההזדמנות ללמוד וליישם מהסיפור מעורר ההשראה של הקמתה של ישראל ולקחת את העסק לגבהים חדשים.

צרו קשר בהקדם ונדון כיצד נוכל לעבוד יחד כדי להשיג את היעדים העסקיים שלכם ולהפוך את החזון העסקי למציאות.


לא לפספס! קבלו פרקים חדשים ומידע עדכני

לאימייל: לחצו כאן

 

להערות ותובנות או מידע על ייעוץ ומנטורניג 

לשליחת Whatsapp בקליק   לחצו כאן

 

צרו קשר לתיאום שיחת התייעצות ללא עלות: אימייל

 

לאוסף הפתגמים על מנהיגות וניהול לחצו כאן

לתוכן העניינים לחצו כאן

לרשימת כל הפרקים לחצו כאן

 

אתר מפורט על ייעוץ, מנטורניג ואימון ליזמים, בעלי עסקים

ומנהלים - לחצו: סטרטגו 360 

 

צפו בסרטונים ב YouTube   לחצו כאן

התחברו איתי ב Linkedin לחצו כאן

עקבו אחריי ב Instagram לחצו כאן

עקבו אחריי ב Twitter לחצו כאן

 

עוד על ייעוץ עסקי וחומרים להורדה לעבודה עצמית באתר:

Stratego 360 http://www.stratego360.com/

 

 

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

חוזקות האופי שלנו ע"פ VIA

מודל מעגל הזהב - סיימון סינק "התחל עם הלמה"

כללים לחיים ע"פ סטואיזם

12 דרכים לשיפור משמעת עצמית

ספר: כוח - 48 החוקים של רוברט גרין 1-24

7 מנהיגים מובילים מהתנ"ך ועצתם למנהלי עסקים

מבחן אישיות פשוט ושימושי DISC

ניתוח אסטרטגי עם מודל 7-S של מקינזי

מדריך לביצוע דברים ע"פ פילוסופיית הטאו

המשך ספר: כוח - 48 החוקים של רוברט גרין 25-48