הבודהיזם ששימושי למנהלי עסקים
"הדרך אינה במרומים. היא נמצאת בלבבות" - בודהה
מנהלים נמצאים לעיתים קרובות תחת מערכת לחצים מורכבת ומתמידה.
מתמודדים עם שינויים, הפתעות, שיבושים, רצון להישגים והצלחה ואירועים של אובדן ואכזבה.
קשה לנווט בסביבה כזו לאורך שנים, במיקוד ובהתמדה, תוך כדי שמירה על איזון בתודעה, ברגש ובמחשבה.
רבים מעוניינים בתמיכה ותבנית להתמודדות רוחנית, אך בניתוק מדוקטרינה דתית וצורך באמונה אלוהית.
בכך, הפילוסופיה הבודהיסטית בגרסתה החילונית הפכה לשימושית לרבים.
פרק שיעניין אותך: 5 מודרות (מנחי ידיים) שימושיות בעסקים
פרק שיעניין אותך: פיתוח עסקים לפי מערכת הצ'אקרות
המשיכה של בודהיזם עבור מנהלי עסקים
המשיכה ושימושיות של הבודהיזם למנהלי עסקים טמונה בכלים הפרגמטיים לפיתוח בהירות, מיקוד, רוגע וחמלה בתוך הכאוס של מקומות עבודה ומורכבות ארגונית. מיומנויות מנטליות חשובות המתורגמות ישירות לשיפור קבלת החלטות במנהיגות, אתיקה ארגונית, שיפור רווחת עובדים ותוצאות שורה תחתונה בנות קיימא.
על ידי קידום פעולה בשילוב יכולת שמירה על מרחק, מידה של ניתוק רגשי וחוסר התקשרות, חשיבה מערכתית הוליסטית, חיבור בין השאיפה לרווח וחמלה, והסבלנות לאפשר לאתגרים מורכבים להתפתח לפני תגובה אימפולסיבית, הפילוסופיה של הבודהיזם מספקת בסיס יציב ומקום לרפלקציה למנהלים כדי להתמודד עם אי ודאות גורפת, כמו גם לייעל את ניצול ההזדמנויות המופיעות בתוך הפעילות היומיומית.
תרגולים פשוטים כמו נשימה מודעת, פגישות תוך כדי הליכה ופגישות שכוללות אמפתיה על עובדים יכולים לקדם שינוי הלך הרוח מבלי לדרוש לימוד מקיף או אמונה והתעלות מיסטית או דתית.
בודהיזם משמש כלי לשיפור תודעת מנהיגים בדרכים מעשיות מאוד כדי לאפשר לכוון כל יתרון עסקי תחרותי לתוצאות טובות יותר.
פרק שיעניין אותך:
בודהיזם בתקציר
הבודהיזם צמח במאה ה-5 לפני הספירה בהודו בהתבסס על תורתו של סידהארטה גאוטמה, הבודהה.
סידהארטה גאוטמה גדל במשפחה עשירה, בה הוריו ניסו לגונן עליו מכל פגע ומכל סבל (כמו הורים רבים). אך ככל שגדל והתפתח, גילה שלא ניתן להימלט מחוויית הסבל, ויש ללמוד להכיל אותה, לחיות איתה ולשגשג למרות קיום הסבל בחיינו.
לאחר השגת הארה באמצעות מדיטציה אינטנסיבית, הבודהה למד ולימד את ארבע האמיתות הנאצלות:
- סבל קיים
- יש לסבל סיבות ניתנות להגדרה הקשורות לתשוקה ובורות
- יש לסבל נקודת סיום
- יש דרך לצאת מהסבל, בנתיב השמיני
הנתיב השמיני קובע שאפשר לעשות שימוש בהבנה נכונה, מחשבה, דיבור, פעולה, פרנסה, מאמץ, תשומת לב וריכוז כדרך להתגבר על היקשרות וסבל על ידי אימון אתי, נפשי ותבונה מתקדמים. רעיונות מפתח בבודהיזם כוללים את ארעיות הכל (הכל כל הזמן משתנה ועם הזמן נפגם או מתכלה), הערך בהימנעות מקיצוניות, היתרונות של ניתוק רגשי, ריבוד התודעה לחמש סקנדות, והטבע המחזורי של הסמסרה לפיו ישויות נולדות שוב ושוב עד שהן זוכות לשחרור (נירוונה) באמצעות מימוש אי-עצמי (ללא אגו), וריקנות מתשוקה (shunyata).
פילוספיית הבודהיזם פיתחה גם מידה נרחבת של כתבי קודש וחיבורים פילוסופיים כמו אסכולת Prajnaparamita Sutras ו-Madhyamaka המסבירים את דוקטרינת הריקנות שגורסת כי אין לתופעה זהות מהותית. מסורות אזוטריות כמו בודהיזם וג'ריאנה אימצו טקסים מיסטיים, מנטרות והדמיות של אלוהויות המבוססות על תרגול טנטרי מתקדם. שתי הזרמים העיקריים כיום הם בודהיזם Theravada המתמקד בהארה אישית ובודהיזם מהאיאנה המעלה את החמלה ואת המחוייבות כדי לאפשר שחרור אוניברסלי.
במערב נוטים לאמץ את המרכיבים הפילוסופיים של הבודהיזם, ללא המימד האמוני והדתי.
המטרה הסופית היא להתעלות מעל הקיום המרוכז בעצמנו ולעזור לכל שאר היצורים בעולם להשיג התעוררות תוך שמירה על איזון ושקט נפשי.
פרק שיעניין אותך:
המשיכה של בודהיזם למנהלים
כמה סיבות לכך שמנהלים בכירים רבים מאמצים את הפילוסופיה של הבודהיזם כוללות:
- בודהיזם מקדם פרקטיקות כמו להיות בתשומת לב, ניתוק רגשי, חמלה ושוויון נפש, שיכולים לעזור להתמודד עם הלחצים והאתגרים של תפקידי מנהיגות. אימוץ פילוסופיה בודהיסטית עשוי לעזור למנהלים להישאר רגועים ומרוכזים.
- מושגים בבודהיזם בנושא ארעיות ו"דרך האמצע" יכולים לסייע למנהלים המבקשים לנווט חברה בתקופות טובות ורעות, שינויים בשוק ותנאים של אי וודאות קיצונית.
- בודהיזם מתמקד בהפחתת האגו והריכוז העצמי, שיכול לסייע למנהלים המעוניינים לפתח מיומנויות מנהיגות מעבר לשאיפה אישית ולהתמקד יותר בשירות אחרים והארגון.
- מדיטציה ורפלקציה עצמית המודגשות בבודהיזם עשויות לאפשר למנהלים עסוקים וטרודים לעצור ולהשיג לעצמם תובנה ופרספקטיבה על החלטות מנהיגות מורכבות ושינויים שעליהם לעשות.
- הדגש של הבודהיזם על חמלה יכול לדבר אל מנהלים המעוניינים לפתח מנהיגות אתית ולדאוג לרווחתם של המשקיעים, העובדים והלקוחות עם פחות אגו.
פרק שיעניין אותך:
עקרונות הבודהיזם למנהלים
דברים מרכזיים בפילוסופיה ומושגים בודהיסטיים שימושיים למנהלים ולפיתוח קריירה:
ארעיות
- הבודהיזם מדגיש שההתקיימות של שינוי הוא הקבוע היחיד. הבנת המצב הקבוע של ארעיות מאפשרת הסתגלות לתנאי שוק משתנים, טכנולוגיות חדשות ואסטרטגיות מעודכנות. היצמדות לקיים או חיפוש קביעות ויציבות מוגזמת גורמת לסבל.
תלות הדדית
- כל הדברים קשורים זה בזה באופן דינמי ותלויים הדדית. דברים משפיעים זה על זה ולא ניתן לשנות דבר אחד בלי שדברים אחרים ומושפעים ישתנו גם הם בתגובה. תפיסת עולם מערכתית זו מאפשרת חשיבה הוליסטית והימנעות מפתרונות מצומצמים או מוגבלים. זה מחייב לשרת את כל בעלי העניין בעסק, לא רק את בעלי המניות, או הבנה שפגיעה בעובד אחר או במתחרה עשויה לגרור תגובות נגד שישפיעו לרעה עליך.
מודעות
- מודעות מדיטטיבית מרגיעה את התודעה, מפחיתה תגובתיות, מחדדת מיקוד, משפרת נוכחות ותובנה הדרושים להחלטות מורכבות ולניהול משברים. זה נעשה ע"י השקטת המחשבה השיפוטית, הציפייה, החרדה והחרטה. כשהמטרה היא התבוננות שקטה ולא שיפוטית על הדברים, תוך קבלה והשלמה, כדי לדעת את האמת, ככל שזה ניתן.
חוסר התקשרות ושוויון נפש
- הפחתת האחיזה בדברים והחרדה מהעתיד הקשורה ליכולת לממש תוצאות ספציפיות מובילה לאיזון ואובייקטיביות גם בתוך תקופה וסביבה של סערה. מנהלים שאינם נאחזים בחפצים. תארים, מעמד, תדמית, נכסים וכד' יכולים לנווט את עצמם ואת הארגון בתנאי אי וודאות בצורה חלקה יותר ולהביא לחוף מבטחים.
חֶמלָה
- מנהיגים טובים מתחברים באמפתיה לעמיתים ולצוות. הבנת אתגרים אישיים של אחרים מולידה יכולת להביע חמלה. חמלה עצמית מובילה לביטחון עצמי וחמלה לאחרים מאפשרת להם להשתפר ולהיות במיטבם. הבודהיזם מציע טכניקות לטיפוח מנהיגות מלאת חמלה.
פרק שיעניין אותך:
מנהלים ידועים שאימצו בודהיזם
כמה מנהיגים ומנהלים עסקיים ידועים שהושפעו או שילבו את הפילוסופיה הבודהיסטית:
- סטיב ג'ובס (מייסד אפל):
מנכ"ל אפל המנוח היה בודהיסט פעיל שייחס חלק מהיצירתיות והחדשנות שלו לפילוסופיה ולשיטות המדיטציה שאימץ. - ביל פורד וויליאם קליי פורד ג'וניור (חברת המכוניות פורד):
משפחת פורד קידמה אימוץ תורות בודהיסטיות ועבדה עם מנהיגים בודהיסטים כמו Thich Nhat Hahn במשך דורות ניהול מרובים. ביל פורד התבטא לגבי האופן שבו הבודהיזם עזר לו למצוא איזון ומיקוד במטרה. - ג'ף בזוס (מייסד ומנכ"ל אמזון):
למרות שהוא לא הצהיר באופן רשמי, ג'ף בזוס אמר שהוא מאוד מתעניין בבודהיזם ונראה עונד צמידים בודהיסטים (חרוזי מאלה). יש הקושרים את המיקוד והאובססיה שלו לשירות וצרכי הלקוח לחשיבה בהשפעה בודהיסטית. - פיל ג'קסון (מאמן לשעבר של LA לייקרס ושיקגו בולס):
ידוע בכך שהוא מביא שיטות מיינדפולנס ומדיטציית זן לשילוב באימון קבוצות כדורסל ברמה עולמית ב-NBA ולהצלחה חסרת תקדים. - מארק בניוף (מייסד ומנכ"ל Salesforce):
בניוף מייחס תובנות מהמורים הרוחניים והשיטות הבודהיסטיות עם התמקדות ניהול החברה במנהיגות מודעת, שמירה על רמת אמון גבוהה ושירות לכל בעלי העניין מעבר למיקוד רק בבעלי המניות. - ג'ורג' לוקאס (יוצר סרטים, מלחמת הכוכבים):
ג'ורג' לוקאס הוא "מתודיסט בודהיסטי" ע"פ הצהרותיו, ששילב נושאים כמו "הכוח" בסרטים בהשראת הפילוסופיה הבודהיסטית והטאואיסטית.
להורדה חינם, החוברת: המדריך הקצר להתייעלות אישית
יתרונות מאימוץ פילוספיית בודהיזם
היתרונות העיקריים שמנהלי עסקים יכולים להרוויח מאימוץ הפילוסופיה והפרקטיקות הבודהיסטיות כוללות:
- לחץ מופחת ומיקוד מוגבר:
מדיטציה ומיינדפולנס בטכניקות מעולם הבודהיזם יכולים לעזור לנקות את התודעה, להפחית חרדה ולשפר את הריכוז והמיקוד הקריטי להחלטות מורכבות. - חשיבה מערכתית וקשר הדדי:
בבודהיזם רואים במציאות תלות הדדית דינמית בין גורמים רבים. חשיבה הוליסטית זו מאפשרת למנהלים להבין התנהגות ארגונית, לראות את התמונה הגדולה ולטפל בסיבות השורש. - מנהיגות חומלת:
עדשה של תודעה בודהיסטית מדגישה חמלה והפחתת תחושת סבל והשפעתו. זה מניע מנהלים לטפל בעובדים, להתחבר ברמה האנושית ולחפש פתרונות "win-win". - רוגע ויציבות:
באימוץ תורות בודהיסטיות להבנת המציאות על קביעות (או שינוי) ואי-התקשרות רגשית מולידות אפשרות לשוויון נפש ויצירת יציבות גם בתקופות סוערות של שינוי ארגוני וחוסר ודאות בתעשייה ובכלכלה. - אתיקה וחזון:
בודהיזם מציע מסגרת אתית להבחין בין רווחים לטווח קצר מהתקדמות למימוש חזון לטווח ארוך ולקידום שגשוג אמיתי ובר קיימא. זה מנחה את הניהול העסקי ע"פ ערכים, עקרונות ומצפן מוסרי. - חדשנות:
מדיטצייה ממוקדת מיינדפולנס פותחת מודעות ויכולת ליצירתיות שמהן יכולים לצמוח רעיונות עסקיים חדשניים. מתאפשר לקבל סיכונים באופן ריאלי ושווה נפש וכן להיות פתוחים לרעיונות לא סטנרטיים ומחוץ לקופסה.
פרק שיעניין אותך:
השוואה בין מנהל שאימץ בודהיזם לזה שלא
השוואה של האופן שבו מנהל "בודהיסטי" עשוי להגיב אחרת ממנהל טיפוסי ל-5 מצבים עסקיים נפוצים:
צמצום עקב תנאים כלכליים
- מנהל טיפוסי: חווה חרדה ומפטר עובדים במהירות ללא אמפתיה.
- מנהל בודהיסטי: מקבל את המצב בשלווה, מתקשר בגלוי ובאמפתיה עם הצוות ותומך בעובדים במעבר שלהם לדברים אחרים.
תקופה אינטנסיבית של קושי בעמידה מועדי ייצור
- מנהל טיפוסי: מקבל התקפי קוצר רוח, עושה מיקרו-ניהול לצוות ומצמצם אוטונומיה.
- מנהל בודהיסטי: מתמקד בתשומת לב על פי סדרי העדיפויות, מעורר השראה בצוות ומאפשר אוטונומיה וניהול עצמי, מתקשר שמעריך את מאמצי הצוות.
הופעת טכנולוגיה משבשת חדשה ומשמעותית
- מנהל טיפוסי: מתנגד לעשיית שינוי, רואה בחידוש איום ומגן על שימור המצב הקיים.
- מנהל בודהיסטי: מסתגל לשינוי בגלוי ומקבל אותו כבלתי נמנע, רואה הזדמנות בשיבוש לשדרוג העסק והצוות.
עימות בין מחלקות בארגון
- מנהל טיפוסי: לוקח צד במחלוקט וגורם לאירוע פוליטי-ארגוני, תורם ליצירת קרע בצוות ללא פתרון.
- מנהל בודהיסטי: מקרב את צדדים ללא משוא פנים ליצירת שיח וכדי להבין את ההקשר, שיאפשר למצוא מכנה משותף.
השקת מיזם חדש
- מנהל טיפוסי: אובססיבי לגבי מימוש רווחים פוטנציאליים בכל מחיר ושיווק של הייפ (ללא קשר הכרחי למציאות).
- מנהל בודהיסטי: מדגיש את החשיבות של שקיפות וגילוי נאות, מקפיד על התנהלות באתיקה ויצירת צמיחה מתמשכת ומצטברת.
פרק שיעניין אותך:
תהליך קצר לאימוץ מרכיבי פילוסופיה בודהיסטית
מדריך מהיר ופשוט בן 5 שלבים שמנהלים עסוקים יכולים לעשות אחר כדי להתחיל לאמץ וליישם פילוסופיה בודהיסטית:
- תרגלו מדיטצייה ומיינדפולנס:
הקדישו לפחות 5-10 דקות מדי יום לשבת בשקט ולהתמקד בנשימה ובמחשבות שלכם ללא שיפוט. אפליקציות יכולות לעזור להדרכה עצמית. לשים טיימר בנייד, לעצום את העיניים ולנשום. - חפשו ליצור קשר הדדי:
בעת קבלת החלטות, בדקו באופן מודע כיצד כל בחירה משפיעה על בעלי עניין אחרים מעבר לחיפוש רווחים לטווח קצר בלבד. למפות את ההשפעה ההוליסטית הזו כדי להתחבר ולהפנים את הקשרים. - להגביל היאחזות בדברים:
אל תיאחזו בחוזקה ברעיונות, תוצאות, חפצים או תדמית עצמית ואגו. היו מוכנים להסתגל ברוגע לנתונים משתנים, אירועים ומציאות חדשה. להפחית תגובתיות ואימפולסיביות או חרדה משינוי או מאובדן. - לטפח חמלה:
הקדישו זמן ומסירות להתחבר לצוות ולקולגות שלכם ברמה אנושית כדי להבין את הצרכים והאתגרים שלהם. הקפידו להוביל באמפתיה תוך לקיחה בחשבון את ההשפעות על אחרים וסיוע להם בהתמודדות. - התמידו בסבלנות:
התחייבו לשילוב הדרגתי של דפוסי חשיבה ופרקטיקות בודהיסטיות במקום לחפש שינוי בן לילה. לאפשר להתקדמות להתפתח באופן אורגני ובצעדים קטנים.
עוד פרקים בהם מופיע ציטוט של בודהה
42. "לא תוענש בגלל הכעס שלך, תוענש על ידי הכעס שלך" - בודהה
581. "כל אדם
הוא היוצר של בריאותו או של מחלתו" - בודהה
584. "יש רק
שתי טעויות שאפשר לעשות בדרך אל האמת, לא ללכת עד הסוף ולא להתחיל" - בודהה
מוכנים לעבוד על השבחת העסק והפיכתו לנכס?
מזהים צורך בשדרוג השגרות הניהוליות והכלים?
אוכל לסייע בזיהוי הפערים, הכנת תכנית עבודה ומעקב אחר ההתקדמות, עד
להצלחה.
צרו קשר בהקדם!
לא לפספס! הרשמו לקבל פרקים חדשים ומידע
עדכני
לאימייל: לחצו כאן
צרו קשר!
לשליחת Whatsapp בקליק לחצו כאן
צרו קשר לתיאום שיחת התייעצות
ללא עלות: אימייל
לאוסף הפתגמים על מנהיגות וניהול לחצו כאן
לתוכן העניינים לחצו כאן
לרשימת כל הפרקים לחצו כאן
אתר מפורט על ייעוץ, מנטורניג
ואימון ליזמים, בעלי עסקים
ומנהלים - לחצו: סטרטגו 360
עקבו אחרי פרקים חדשים ב Instagram לחצו כאן
צפו בסרטונים ב YouTube לחצו כאן
התחברו איתי ב Linkedin לחצו כאן
עקבו אחריי ב Twitter לחצו כאן
עוד על ייעוץ עסקי וחומרים להורדה לעבודה עצמית
באתר:
Stratego 360 http://www.stratego360.com/